Eind januari, het is de tijd van toetsen, tussentijdse evaluaties, rapporten en gesprekken. Dat merk ik altijd meteen in mijn mailbox want die ontploft in deze tijd bijna van de hulpvragen en aanmeldingen. Ouders willen het allerbeste voor hun kinderen, want je kinderen zijn immers een deel van jou (daarom noem ik ze ook je ‘bloedjes’). Wanneer school aangeeft dat de ontwikkeling een zetje nodig heeft zijn we geneigd om meteen externe hulp te zoeken. We willen immers altijd en overal het beste voor onze kinderen?

Maar… is extra hulp, nóg meer oefenen en herhalen ook echt wat er op dat moment voor je kind nodig is? Help je je kind door er nóg meer in te stoppen? Deze quote geeft het perfect weer: ‘Gaat het gras harder groeien door er aan te trekken?’ Nee, echt niet!
Gras gaat echter wèl groeien als je zorgt voor goede voorwaarden en omstandigheden. Goede grond, voldoende water, misschien wat mest en natuurlijk de perfecte weersomstandigheden. We kunnen veel verzorgen maar dat laatste hebben we niet in de hand. We kunnen geen invloed uitoefenen op het weer want het mag niet te warm en niet te koud zijn, niet te nat en niet te droog.

Terug naar onze kinderen. Moeten we aan ze trekken en misschien wel met strijd thuis gaan oefenen? Alsjeblieft niet! Maar niets doen voelt voor mij ook niet goed, hoor ik je dan meteen denken.
Denk dan eens aan de voorwaarden en omstandigheden, die voor elk mens gelden. Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt, goed eet, drinkt en slaapt, plezier heeft bij wat het doet. Dat zijn de basisvoorwaarden voor ontwikkeling, en als die in orde zijn kan je leren.
Als je dan thuis iets wilt gaan oefenen, doe het dan spelenderwijs. Maak er een spel van en oefen samen, een afgesproken tijd en evt. aantal keer in de week. Zorg dat je plezier hebt bij het oefenen want dan sla je het beter op in je brein. Geef complimenten en juich wanneer dingen goed gaan, doorspek het met positiviteit, daar groeit je kind van. Hoe mooi is het wanneer de voorwaarden zo allemaal in orde zijn en je kind zelf vraag om nog eens samen te oefenen?

Ik wens jullie veel groeiplezier, geniet er samen van!

Gras