Ik moet zeggen dat ik er wel aan toe ben, de lente! Bloesem aan de bomen, genieten van zonnestralen op mijn gezicht, naar buiten ‘met zonder jas’ en lekker rommelen in de tuin. We gaan natuurlijk ook weer tomaatjes en paprika’s kweken in de moestuinbak. Het is zo mooi om het groeiproces te volgen!
Hoe zo’n klein zaadje uit kan groeien tot een hele plant, prachtig bloeit en vaak ook nog een rijke oogst voortbrengt is telkens weer wonderbaarlijk. Het proces van begeleiding en coaching is hiermee vergelijkbaar.

?

Ik mag de zaadjes die er al liggen helpen om te ontkiemen. De kinderen en ouders gaan thuis oefenen, ze verzorgen zo het kleine, tere plantje. Ze zorgen door de oefeningen die ze meekrijgen dat het plantje groter groeit, steviger wordt, gaat bloeien en uiteindelijk ook vruchten gaat dragen.
En ik? Ik mag dit groeiproces dan begeleiden. De ene keer een stukje, tot het een klein plantje is en ze weten hoe ze het moeten verzorgen

Soms hebben de kleine plantjes mij even als een soort stokje nodig, ik sta er naast tot het stevig genoeg is om zelf weer verder te groeien.

Soms is er licht van een andere kant nodig, omdat het plantje scheef lijkt te groeien. Dan stellen we het begeleidingsplan bij zodat het weer goed verder kan groeien.

Ook kan er wat extra voeding nodig zijn. Wat altijd nodig is is er een flinke dosis geduld en vertrouwen. Het plantje gaat niet harder groeien als je er aan trekt…

Vaak mag ik de kinderen en hun ouders blijven begeleiden tot de knoppen zichtbaar worden, soms tot het uitbundig bloeit en soms zelfs tot het vruchten draagt.

Het kan ook zijn dat het plantje niet gaat groeien, dan is er iets anders nodig en zoek ik met de ouders mee tot we gevonden hebben wat helpt. Soms is het andere aarde, andere voeding of een ander tuintje. Maar elk plantje, elk kind kan met de juiste verzorging op zijn manier tot prachtige volle bloei komen.

? Leve de lente!
Geniet van de mooie dingen die er zijn en de stralende dagen die er aan komen.
Plant zaadjes.
Geef ze de juiste verzorging.
En… heb geduld!
Sommige processen hebben tijd nodig en zijn niet te versnellen. ? ?

Lente!