Zomer 2024, het is weer tijd voor het EK voetballen. Vooraf zijn de meningen behoorlijk verdeeld, kan dit elftal samen met deze coach gaan presteren?
De loting voor de poule is gelukkig redelijk gunstig, er zit eigenlijk maar één lastige tegenstander in en de rest moeten WE kunnen hebben. In de winkels wordt flink wat oranje verkocht, de supermarkten stunten met hun eigen gadgets en er worden wat huizen en straten versierd met vlaggetjes.
Als het elftal in de eerste wedstrijd tegen Polen met 1-0 achter komen te staan, durft een deel van Nederland niet te hopen op een goede afloop. De 1-1 geeft de burger moed en de 1-2 van Weghorst maakt hem een held! Zie je het wel, WE kunnen het aan!
De tweede wedstrijd tegen Frankrijk is spannend, met minder kansen voor ONS houden WE de stand op 0-0 en kunnen we deze wedstrijd afsluiten. Yes, dat maakt het totaal al 4 punten, dus WE zijn als derde van de poule door naar de volgende ronde. Dat er nog een wedstrijd gespeeld moet gaan worden mag de pret niet drukken. De uitslag van de derde wedstrijd is niet belangrijk, maar WE willen wel winnen natuurlijk!
Aan het begin van deze wedstrijd valt de bal ongelukkig tegen een verdediger aan, die een eigen doelpunt op zijn naam krijgt. Tot twee keer toe weten de spelers gelijk te komen met Oostenrijk, maar de tegenstander is toch iets taaier dan gedacht. Ze verliezen de wedstrijd, helaas. Maar ach, WE zijn door en dat telt. WE doen het goed hoor ik om me heen, want WE zijn door naar de achtste finales. De tegenstander die WE gaan treffen is een makkie, en wat er daarna komt ook, WE kunnen makkelijk Europees Kampioen worden!
Ook de achtste finale winnen WE, ik moet zeggen met een mooie pot voetbal! Dus WE zijn weer een ronde verder en steeds meer mensen gaan er in geloven. WE kunnen kampioen worden!

Het kan natuurlijk beide kanten op gaan. Stel je voor dat WE winnen, dan viert Nederland feest want WE zijn kampioen. Maar ik durf het bijna niet te zeggen… het kan ook mis lopen want we zijn tenslotte allemaal mensen. Als ze die wedstrijd verliezen dan zijn ZE een stelletje…. Vul het maar in. Daar zit een omslagpunt en gaan veel mensen over van WE naar ZE, van mijn naar dijn, het scheelt één letter maar betekent zoveel meer dan dat. Op het moment dat het goed gaat, wil iedereen meedoen en deel uitmaken van oranje. We juichen, versieren de straat, zingen alle liedjes mee en genieten van mooie momenten.
Maar wanneer het minder goed gaat draaien veel supporters zich om en willen ze geen deel meer uitmaken van het oranje legioen. De vlaggetjes worden snel van de huizen gehaald, gadgets worden opgeruimd of weggegooid en de spelers en coach krijgen alle kritiek over zich heen. ZIJ hebben dan tenslotte niet goed gepresteerd… het ligt allemaal aan hen…

Ik duim voor een toffe wedstrijd, dat de beste maar mag winnen! Hopelijk zijn wij dat en mogen de vlaggetjes nog lang blijven hangen!

Wij of toch zij?